niedziela, 1 marca 2020

Babka piaskowa ... by Fejdżi ... :-)


Babka piaskowa:

Składniki:

1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej (obojętnie jakiej, ja używam tortowej)
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 jaja
1 kostka masła roślinnego do pieczenia (lub masła lub pól na pół – w zależności od zapasów)
cukier waniliowy, niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie bakalie lub kakao

Przygotowanie:

Po pierwsze – jeśli możecie zróbcie to godzinę lub pół godziny wcześniej – roztopić tłuszcz i zostawić do wystygnięcia.
Po drugie – całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym mikserem
Po trzecie – dodać mąkę (jedną i drugą) i proszek do pieczenia
Po czwarte – stopniowo dodawać roztopiony i ostudzony tłuszcz
Po piąte – pokręcić naszym mikserem 10-15 minut

Gotowe.

Jeżeli macie ochotę na babkę dwukolorową (a raczej dwu-smakową) – przełóżcie połowę ciasta do formy (jeżeli korzystacie z metalowej/stalowej wysmarujcie ją wcześniej tłuszczem), do pozostałej masy dodajcie łyżkę lub dwie ciemnego kakao (wedle uznania i preferencji). następnie wlejcie drugą kakaową porcję ciasta do formy. Bakalie wystarczy wrzucić do ciasta i zamieszać łyżką.

Pieczenie:

Temperatura około 180-200 stopni (w piekarniku z termoobiegiem wystarczy 180 stopni Celsjusza), czas pieczenia 35-45 minut.

Żeby mieć pewność, że babka jest gotowa wystarczy zrobić próbę patyczkiem, czyli patyczkiem do szaszłyków nakłuć babkę i sprawdzić czy wyjęty patyczek jest suchy (czy może zostaje jeszcze na nim wilgotne ciasto).

Brak komentarzy: